Au mai sosit câțiva

În localitatea noastră au mai sosit câțiva refugiați în ultimele două săptămâni: doi sirieni, unul pediatru, celălalt avocat. Avocatul e pe drum spre Brazilia, unde îl așteaptă o femeie. Lungi sunt căile unora. Pediatrul învață germana cu o asiduitate pe care doar la puțini am văzut-o: îmi aduce aminte de mine, acum 33 de ani, când învățam 10 ore pe zi și pereții erau îmbrăcați cu liste de conjugări, declinări și cuvinte de tot felul. El o face acum cu ajutorul siturilor internet, cărți încă nu are. Nu a avut curajul să își ia familia cu el pe drumul riscant al exilului pe ruta balcanică, ci vrea să îi aducă de îndată ce va primi dreptul de ședere aici. Săptămâna viitoare deja va asista un doctor german, ca simplu oaspete în cabinetul acestuia, căci nu are încă drept de lucru. Mi-a arătat o poză cu soția și fiica lui de trei ani. Soția nu își acoperă părul. Vin dintr-un oraș în care încă nu au căzut bombe, ci doar rachete explodează din când în când, fără avertizare. Câți dintre noi ar sta, câți ar pleca?  Dacă plecăm la lucru în Spania sau Italia pentru că acolo se câștigă mai bine, am rămâne oare acasă la noi dacă în vecini ar exploda rachete?

A mai sosit și o familie din Afganistan: tatăl cântă la chitară  – ne aflăm la intalnirea la cafea organizată de câteva doamne in fiecare marți după-amiaza în sala pusă la dispoziție de biserica evanghelică, de data aceasta avem și muzică. Fiul are vreo opt ani, fetița vreo doi, mama a rămas acasă să gătească – nu în Afganistan, ci în casa familiei de localnici care i-a adoptat temporar, ca să nu-i lase să stea cu copiii în sala de sport unde locuiesc ceilalți refugiați. Fetița de doi ani atârnă de mâna doamnei D., văduvă de peste 70 ani, cea care se ocupă de strângerea de îmbrăcăminte pentru refugiați. De când am cunoscut-o, în septembrie, doamna D. a întinerit cu vreo 10 ani, are acum un rost.

Cu cei doi noi veniți sirieni trecem într-o încăpere separată la o lecție de germană. Există metode noi de predare, știam despre ele din America deja, văd că au fost preluate și aici, sper însă că nu vor dura mult timp, că vor trece rapid, ca tot ce este modă exagerată. Profesoara germană le cere să construiască propoziții cu niște cuvinte ale căror sens le deduc doar din desene…. lipsește orice explicație gramaticală, chiar cea mai simplă, și acești bieți profesioniști nu vor să se aventureze în a formula ce nu poate nicicum fi corect. Imploră să li se explice gramatica. Mă bucur să văd asta. A doua zi le-am dus o carte de modă veche. Vom face un test: cum avansează ei față de cei ce nu fac gramatică.

Mă bate gândul că eventualii mei cititori vor crede că numai comunitatea mea se ocupă de refugiați în acest fel. Nu este așa. Sunt nenumărate exemple în jur. Voi scrie despre ele, căci am intocmit o listă cu câteva chiar astăzi dimineață: o prietenă din America va veni să vorbească cu asociații din Bavaria și din Berlin în numele Comitetului American pentru Refugiați (American Refugee Committee) ca să vadă cum merg lucrurile aici. Mă bate gândul că în cele din urmă vor accepta și Statele Unite mai mulți refugiați. Dacă nu va câștiga Trump.

Reclame

3 gânduri despre “Au mai sosit câțiva

  1. Este admirabila naivitatea cu care privesc unii oameni invazia brusca a milioane de musulmani din Europa de Vest.
    Naiva autoare a articolului nu se intreaba de ce dintr-o data, milioane de musulmani iau cu asalt occidentul, desi conflictele din Orient dateaza de zeci de ani, de ce majoritatea „azilantilor” sunt tineri, bine imbracati, au gadgeturi performante si par sa cunoasca foarte bine drumul catre Germania. Distinsa doamna nu se intreaba de ce acesti tineri nu-si apara teritoriul national cu arma in mana si prefera sa invadeze Vestul.
    Distinsa doamna nu se intreaba de ce oare nicaieri in Europa musulmanii nu se integreaza in societate.
    Este plina Europa de naivi care nu sunt capabili sa vada realitatea. Din cauza acestor naivi Europa a trecut prin cel de-al doilea razboi mondial si tot din cauza acestor naivi Rusia comunista a ocupat dupa 1945 jumatate din Europa. Cand indivizi ca doamna de fata se vor trezi, Europa civilizata va fi „musulmanizata”.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s