Interviu cu Angela Merkel

Pentru a doua oară în ultimele cinci luni cancelara Germaniei și-a explicat poziția în privința refugiaților într-un interviu în direct transmis pe canalul ARD al televiziunii germane, în emisiunea moderatoarei Anne Will.

Confruntată cu întrebări directe și adeseori dure cu privire la cursul adoptat de dânsa, doamna Merkel a dat dovadă de deplină stăpânire de sine și de o naturalețe pe care nu a manifestat-o înainte în interviuri sau intervenții cu miză mai mică. În cazuri limită, ca acesta, a răspuns omul Merkel cu o franchețe pe care publicul a simțit-o: statisticele au arătat în zilele ce au urmat interviului că numărul celor de accord cu doamna Merkel a crescut față de săptămânile precedente de la 46% la 54%.)

Și-a exprimat hotărârea de a persista în ceea ce consideră a fi singura politică corectă față de situația actuală cu care este confruntată Europa: primirea refugiaților de război. A avut curajul să afirme deschis că trece prin momente foarte grele încercând să rezolve această criză de o amploare și complexitate ieșită din comun, dar nu acceptă gândul că politica ei ar putea fi sortită eșecului. Nu are un plan B. Trebuie să reușim. Scrise aici, aceste cuvinte pot suna ca lozinci. Rostite de doamna Merkel, ele au insuflat încredere și sunt un îndemn pentru cetățenii țării. S-ar vrea desigur un îndemn pentru toți cetățenii Europei. Dacă nu vor reuși negocierile de luni, 7 martie, la întâlnirea cu celelalte state EU și Turcia vor urma noi întruniri, căci drumul soluționării unei astfel de crize este lung, iar datoria ei “afurisită” (citat) este de a căuta soluții.

“Suntem pe drumul cel bun, dar avem nevoie de mai mult timp”. Nu disperați, aveți încredere în voi, în mine și în ideea europeană. Acesta a fost mesajul cancelarei.

Continuă să creadă ca va reuși să-și antreneze partenerii europeni pe drumul soluționării comune a crizei: doar uniți, spune dânsa, putem salva Europa fără a reveni la granițele interne pe care doar de curând le-am abolit. Nu vrea să facă promisiuni facile pe care realitatea o va sili să le încalce în doar câteva săptămâni (Vezi cotele zilnice cerute de alți politicieni. Ce vom face cu alții aflați deja pe drum? Vezi Eidomeni, Grecia). O criză de această magnitudine cere soluții pe termen lung, astfel de soluții cer timp.

Nu putem lăsa Grecia singură să gereze zecile de mii de refugiați adunați acolo, Europa nu s-a străduit să ajute Grecia în criza ei financiară pentru a o lăsa fără ajutor acum.

Trebuie să căutăm soluții în țările de origine pentru a opri fluxul refugiaților, ne străduim în acest sens. Din nou, e nevoie de timp.

Nu cedați alarmismului pe care mizează partidele xenofobe.

Mulți observatori politici din vest dau acest interviu ca exemplu de “anti-populism”, de rezistență la politicile grupărilor izolaționiste. Iată opiniile câtorva:

L’Opinion: Luc de Barochez, Angela Merkel ou l’anti-populisme

Frankfurter Allgemeine, Oliver Georgi: Die Lordsiegelbewahrerin Europas

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s