Unde-s mulți puterea crește

Am făcut o pauză cu notațiile mele despre experiențele cu refugiații din Bavaria, din mai multe motive. Cel mai cumplit a fost cel de ieri, atacul terorist de la Bruxelles.

În fața ororii rămâi întăi mut, te gândești la victime și la cei care i-au iubit, te gândești că ai tăi sau tu însuți ai fi putut fi in locul lor, că atacuri ca acestea se pot repeta oriunde, că ești muritor și tu și cei dragi, că nu vrei să sfârșești sfârtecat de explozii.

Apoi te gândești că fiecare atac ne va învrăjbi mai mult, pe cei ce încercăm să apărăm societatea deschisă și pe cei ce încearcă să o distrugă, că vom pierde curajul, că ne vom da bătuți, că ne vom retrage undeva după garduri înalte apărate de mitraliere, că vom sfârși ca în distopiile pe care le cunoaștem din literatură, nu trebuie să dau exemple, le-ați citit.

Cu cât e mai mare frica, cu atât mai paralizați devenim, cu atât mai puțin rațional ne comportăm, cu atât mai puțin putem gândi la ce măsuri trebuie să luăm ca să ne apărăm cum trebuie – căci sigur este că trebuie să ne apărăm de acești ucigași nebuni.

Avem nevoie de un stat puternic și funcțional, de o poliție instruită, de proceduri corecte dar stricte. Nu avem nevoie de toleranță prost înțeleasă.

Citesc zeci de articole zilnic. Le voi împărtăși aici cu cei ce vor să se informeze: fiind în țară de curând, m-am îngrozit de cât de puține FAPTE din viața vest-europeană sunt relatate în presă și al televiziune, și cât de multe OPINII le iau locul. Desigur, fiecare are dreptul la opiniile sale, dar cel mai bine este să le susții pe baza unor informații corecte.

Aici am decis să intervin și eu, cât mă țin puterile. Voi traduce din articole publicate în germană, engleză și franceză, și voi semnala articolele românești viabile. În timpuri ca acestea, trebuie cel puțin să încerci să gândești.

Încep prin a vă semnala articolul Alinei Mungiu-Pippidi, pe al carei punct de vedere îl adopt fără rezerve. Nu retrăgându-ne în coconul naționalist ne putem apăra mai bine, ci fiind uniți într-o Europă puternică: „De ce trebuie să apărăm Europa?”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s