Intâlnire cu xenofobia

Irina Teodorescu, scriitoare de limba franceză, invitată săptămâna trecută la Salonul cărții de la Paris, a fost interpelată pe stradă de un lepenist vârstnic și trimisă înapoi în țara ei de origine. Lepenistul a auzit-o vorbind cu accent străin, și nu i-a plăcut treaba. Întâmplarea a fost relatată de un prieten francez al scriitoarei, revoltat, rușinat.

Și mie mi s-a întâmplat ceva asemănător în Lexington Massachusetts, la câteva săptămâni după atacul asupra turnurilor gemene din New York. Vorbeam cu mama românește într-un magazin, și un bătrân furios ne-a ordonat să vorbim englezește, că doar ne aflăm în America. Nici mama nici eu, mai degrabă blonzie, nu am putea fi ușor confundate cu teroriști arabi, și nici Irina, cu siguranță. Dar venim din altă parte, pentru xenofobii vestici suntem străine.

Ce nu înțeleg xenofobii noștri de-acasă, care acuză acum cu spume la gură multiculturalsimul și toleranța vestului, cauza tuturor relelor ce se abat acum asupra lor, este că ura față de străini, odată instituționalizată de Le Pen, Farage, Trump sau AfD, nu se va limita doar la sirieni, irakieni și afgani, etc.

Avem noi pielea alba, suntem noi crestini, dar accent tot avem, străini pentru ei tot suntem. Se va revărsa ura și asupra noastră, cum i s-a întâmplat Irinei. Dacă a trăit această experiență o scriitoare de limbă franceză, cu premii franceze și copii francezi, sau una ca mine, care arată ca o anglo-saxonă sadea, de ce nu și sutele de mii de muncitori români în străinătate?

Făcând jocul partidelor xenofobe, repetându-le ideile și cântându-le în strună când deplângem laxitatea vestului, ne săpăm singuri groapa. Gândiți-vă. Nu o fi având și toleranța asta vreun avantaj?

::::::::::

Despre Irina Teodorescu citiți aici în franceză și aici în germană. Am scris și eu despre un aspect al cărții ei „Les étrangères” pe situl memoria.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s